מההגייה של מרים פרץ, לרגישות של לוסי האריש, עבור לדיוק של שריל סנדברג ועד הנינוחות של ג'סינדה ארדרן: אם גם לכם יש סיפור לספר ומסר להעביר, הנה כמה טיפים שאפשר לאמץ מהנואמות הטובות שיש
בספר "נאומים ששינו את העולם" ישנם 50 נאומים היסטוריים גדולים. רק חמישה מתוכם ננאמו על ידי נשים. נתון לא מפתיע במיוחד אבל בהחלט אחד שאפשר ורצוי לשנות אותו. המיומנות להעביר מסר מול קהל ומצלמה בצורה ממוקדת ומרתקת, ללא ספק משפיעה באופן ישיר על ההצלחה שלנו, אנשים ונשים בפרט ויש דרך ללמוד ולפתח אותה. בעידן שבו נשים בוחרות יותר לקחת את מקומן בקדמת הבמה בצורה משמעותית, הנה קומץ דוגמאות של נואמות גדולות מעוררות השראה ומה ניתן ללמוד מהן לעשייה:
01 - מרים פרץ: הסוד הוא בקצב הדיבור
הייתה מעומדת לתפקיד נשיאת המדינה, אשת החינוך ששניים מבניה, קציני צה"ל, נהרגו בקרב בעת מילוי תפקידם, כלת פרס ישראל ומשיאת משואה.
מה נוכל ללמוד ממרים פרץ כדוברת בקדמת הבמה?
פרץ מרצה בקרב בני נוער וחיילי צה"ל בכל רחבי הארץ והיא ללא ספק נואמת מרתקת, מרגשת וסוחפת. האמת שאפשר ללמוד ממנה המון, על שפת גוף, על מסרים ברורים, על שימוש במטאפורות, סיפורים ואנלוגיות. אבל אחד הדברים הכי עוצמתיים שנוכל אנו להכניס למיומנות הפרזנטציה שלנו, ושרובנו פשוט לא עושות - זו האינטונציה והניגון של המסר ע"י הקול. כשמרים פרץ מדברת היא נותנת מקום לכל מילה בהגייה, היא עולה ויורדת בקצב הדיבור ובגובה הקול, היא שמה סימני שאלה וסימני קריאה, היא לוקחת פאוזות שמעצימות את הדרמה ובעצם מנגנת את המשפטים והמסרים שלה בניגון משתנה ומגוון - מה שמגביר את הקשב והופך כל מילה למרתקת ונוגעת.
02 - לוסי האריש: נטולת פילטרים
עיתונאית, שחקנית, ומגישת טלוויזיה עם סיפור חיים מרתק ומגוון.
מה נוכל ללמוד מלוסי האריש כדוברת בקדמת הבמה?
לא משנה אם מסכימים עם עמדותיה של האריש או לא, נוכל ללמוד ממנה איך ללכת עד הסוף עם האמת הנוקבת, ולדבר אותה היישר למצלמה, וללא פילטרים. לוסי נותנת לכל אחת מאיתנו השראה להשמיע את קולה גם כשזה שנוי במחלוקת, או נגד הזרם ואפילו עשוי לעורר סערה. היא מלמדת אותנו להעז להיות חשופה ופגיעה בקדמת במה. לא פעם בנאומיה מול המצלמה היא נותנת לרגש להציף אותה, לעיניה להתמלא בלכלוכית, וחושפת לקהל כמה המסר נוגע בה, אפילו מכאיב לה – מה שהופך את המסר שלה לעוצמתי ואותנטי בצורה בלתי רגילה.
03 - שריל סנדברג: ממוקדת ויעילה
מיליארדרית יהודיה-אמריקאי ומכהנת כסמנכ"לית פייסבוק ואחת הדוברות המרתקות בזירה העיסקית הדיגיטלית ובכלל.
מה נוכל ללמוד משריל סנדברג כדוברת בקדמת הבמה?
בהרצאת הטד המפורסמת שלה, מדברת סנדברג מדברת על הבדלים במגדר וניתן לקחת ממנה כמה טיפים פרקטיים על העברת מסר יעילה. ראשית, מבנה ההרצאה והמסרים בו ממוקדים - היא מחלקת את המסרים שלה לשלוש נקודות עיקריות ומשלבת הנעה לפעולה בסיום. שנית, מבחינת בחירת התוכן - היא שוזרת שני רכיבים שונים שיתמכו במסרים וברעיונות שלה ומשלבת גם מחקרים חותכים וגם סיפורים מרגשים ומצחיקים. כך גם אנחנו ניצור שילוב של נתונים סטטיסטיים וסיפורים אנושיים - נתונים סטטיסטיים שמתבססים על ההיגיון וגם סיפורים אנושיים שמתבססים על הרגש. כדי ליצור מסר משכנע שנוגע ומותיר חותם - שני הרובדים האלו נחוצים לנו גם יחד.
04 - ג'סינדה ארדרן: מחוייכת, נינוחה וכובשת
ראש ממשלת ניו זילנד שנבחרה בפעם השנייה לתפקיד ואחת הנשים הבולטות בזירת המנהיגות הבינלאומית.
מה נוכל ללמוד מג'סינדה ארדרן כדוברת בקדמת הבמה?
ארדרן שונה מכל מה שראינו בפוליטיקה העולמית, וזוכה לאהדה רבה. היא מדגימה לנו איך לעבוד בשליחות ציבורית בקדמת במה לצד חיים פשוטים של אמא שמגדלת פעוטות ומנהיגה חיי משפחה. היא המנהיגה השנייה בעולם שילדה בתפקיד, והראשונה שהביאה את בתה התינוקת לעצרת הכללית של האו"ם. נוכל ללמוד ממנה המון אבל נשים דגש על החיוך הרחב שהולך לפניה ומשדר חיוביות, אופטימיות, לבביות וחום. כמאמר השיר "אל תקמץ בחיוכים" גם אנחנו צריכות לזכור שחיוך ומאור פנים זה כח מול קהל, ארדרן מחייכת אפילו ברגע דרמטי כאשר באמצע ראיון בשידור חי החלה רעידת אדמה, והיא שמרה על החיוך ובכך העבירה מסר בלתי מילולי של רוגע, נינוחות ומנהיגות מול קהל ומצלמה.
הכתבה פורסמה ב-N12. לחצו כאן למעבר.
Comments